Πετυχαίνουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στη θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Πετυχαίνουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στη θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η ταυτόχρονη χρήση φαρμάκου και αλλαγών στον τρόπο ζωής μειώνει το βάρος του σώματος και ρυθμίζει καλύτερα τον καταμήνιο κύκλο της γυναίκας, σύμφωνα με μελέτη που έγινε πρόσφατα.

 

Η χρήση του φαρμάκου ή η αλλαγή στον τρόπο ζωής συμβάλλουν εξίσου το καθένα στη βελτίωση του σωματικού βάρους των γυναικών με το σύνδρομο. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι το βάρος του σώματος παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου. Όπως είναι γνωστό, τα προβλήματα στον μεταβολισμό του σακχάρου και της ινσουλίνης, η αύξηση της χοληστερόλης, η αύξηση των ανδρογόνων (ανδρικού τύπου ορμόνες) και η υπογονιμότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των πολυκυστικών ωοθηκών. Συνεπώς, το σωματικό βάρος είναι σε πολλές περιπτώσεις το «κλειδί» για την καταπολέμηση του συνδρόμου.

Η δίαιτα και η σωματική άσκηση μπορούν να μειώσουν το σωματικό βάρος των γυναικών και να βελτιώσουν το μεταβολισμό, αλλά απαιτούν αφοσίωση και επιμονή, «κουράζοντας» πολύ συχνά τις γυναίκες που τελικά εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη ο συνδυασμός άσκησης και φαρμάκων βελτιώνουν ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα της θεραπείας και βελτιώνει και τη συχνότητα εμφάνισης του εμμηνορρυσιακού κύκλου, μετά από 6 μήνες θεραπείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία από ότι στον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, η παχυσαρκία έχει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αλλά και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Η παχυσαρκία σε περιπτώσεις ΣΠΩ είναι κεντρικού τύπου, δηλαδή ανδρικού τύπου, με αυξημένο το σπλαχνικό λίπος και μειωμένο το περιφερικό. Η απώλεια βάρους μπορεί να αντιστρέψει τις διαταραχές, να βελτιώσει την αναπαραγωγική λειτουργία και να μειώσει τα συμπτώματα στις παχύσαρκες γυναίκες με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια πάθηση στην οποία ενέχονται διάφορα αίτια, έχει πολύπλευρες επιπτώσεις στον οργανισμό της ασθενούς και πρέπει να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο, έτσι ώστε η θεραπεία να τεθεί σε σωστή βάση και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.