Αυξάνεται η συχνότητα των πολυκυστικών ωοθηκών;

Αυξάνεται η συχνότητα των πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια πάθηση που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών. Σήμερα, θεωρείται ότι είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης, θεωρείται από τις συχνότερες αιτίες υπογονιμότητας των γυναικών.

Πριν από λίγες δεκαετίες, η εμφάνιση του συνδρόμου ήταν πιο σποραδική. Αφορούσε κυρίως γυναίκες που είχαν οικογενειακό ιστορικό ασθενών (μητέρα, αδελφή κλπ) με πολυκυστικές ωοθήκες. Στην εποχή μας όμως φαίνεται ότι η συχνότητα του προβλήματος έχει αυξηθεί, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς ερευνητές. Οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό σήμερα, είναι:

  • η αύξηση του άγχους που προκαλεί αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης,

  • η διατροφή που οδηγεί σε διαταραχή του βάρους (άρα διαταραχή και του μεταβολισμού της ινσουλίνης)

  • το περιβάλλον που είναι πλούσιο σε τοξίνες (που μιμούνται τη δράση κάποιων ορμονών).

pcos-polykustikes-wothikesΦυσικά, παραμένουν και τα γονίδια που ευνοούν την εμφάνιση του συνδρόμου, όπως και παλαιότερα. Όμως, οι παραπάνω μεταβολές της καθημερινότητας μας μπορεί να ενεργοποιούν συχνότερα αυτά τα γονίδια.

Ως συμπέρασμα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα, που έχει αυξηθεί η συχνότητα των πολυκυστικών ωοθηκών, είναι ανάγκη να βάλουμε τη σωστή διάγνωση και ο γυναικολόγος να βοηθήσει τις γυναίκες με PCOS, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των πολυκυστικών ωοθηκών που διαταράσσει πολλές πτυχές της ζωής τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: Συχνότητα εμφάνισης των πολυκυστικών ωοθηκών