Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και εξετάσεις αίματος
Με βάση έρευνα που δημοσιεύτηκε σε Διεθνές επιστημονικό περιοδικό γυναικολογίας, περίπου ένας στους τέσσερις γυναικολόγους, δεν υποβάλλουν τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες στις απαραίτητες εξετάσεις αίματος. Το γεγονός αυτό οδήγησε την Ενδοκρινολογική Εταιρία των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων – Γυναικολόγων να εκδώσει σχετικές οδηγίες.
Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών εμφανίζονται στην εφηβική ηλικία. Αποτελούν ένα σύνολο διαφόρων στοιχείων που οι εκδηλώσεις του μπορεί να είναι ήπιες πχ. διαταραχή στην περίοδο μέχρι αρκετά σοβαρές πχ. σακχαρώδη διαβήτη.
Για να θέσουμε τη σωστή διάγνωση ότι μια γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά και να συνεχιστεί η παρακολούθηση μετά τη διαγνωση, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να ελέγχουν τακτικά, κάθε 2-4 χρόνια, το μεταβολισμό του σακχάρου και της ινσουλίνης, με μέτρηση της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης όπως επίσης και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Όμως όταν μια γυναίκα έχει διαπιστωμένο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών πιο αξιόπιστη είναι η εξέταση της καμπύλης γλυκόζης, αφού η ασθενής έχει προηγουμένως λάβει 75gr. γλυκόζης. Πιθανές, μη φυσιολογικές τιμές αποτελούν σύμπτωμα ότι η γυναίκα μελλοντικά μπορεί να εμφανίσει διαβήτη. Επίσης, κάθε 2 χρόνια πρέπει να γίνεται και ο έλεγχος για πιθανές αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.
Ο διαβήτης έχει 4πλάσιες πιθανότητες να εκδηλωθεί σε γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες και μάλιστα να εμφανιστεί σε μέσο όρο 5 έτη πιο νωρίς, ενώ η πιθανότητα για διαβήτη κύησης είναι αυξημένη κατά περίπου 10%. Επίσης, ο κίνδυνος υπέρτασης είναι σημαντικά μεγαλύτερος, περίπου κατά 20%. Τα παραπάνω προβλήματα γίνονται ακόμα πιο έντονα, μετά την κλιμακτήριο καθώς υπάρχει διακοπή στην παραγωγή οιστρογόνων. Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών, αυξημένη τριχοφυΐα κ.α. γιατί δεν υπάρχει η “προστατευτική ομπρέλα” από τα οιστρογόνα.
Συνεργαστείτε, λοιπόν, και συνεννοηθείτε με το γυναικολόγο σας για τις απαραίτητες, συχνές και ειδικές εξετάσεις αίματος, αν πάσχετε από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών.