ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

Η αντιμετώπιση-θεραπεία αισθητικών προβλημάτων σε ιδίως νεαρές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες παίζει σημαντικό ρόλο και στον ψυχισμό τους με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοπεποίθησή τους.

Ακμή

Η μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ακμής συνίσταται στο καθημερινό πλύσιμο του προσώπου, στη χρήση υποαλλεργικών προϊόντων και σαπουνιών με ουδέτερο ph, αποφυγή φαγητών με κορεσμένους υδρογονάνθρακες, έκθεση στον ήλιο η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας της φλεγμονής, κρυοθεραπεία, καθαρισμοί, λάμπες, κ.λ.π.

Υπερτρίχωση

Παρατηρείται κυρίως στο πρόσωπο, στο στήθος, στα χέρια, αλλά και σε μηρούς, πλάτη, κ.λ.π. Διαφέρει από την “παιδική τριχοφυΐα” και θυμίζει περισσότερο τρίχες ανδρικού τύπου.

Στις κοσμητικές θεραπείες του δασυτριχισμού περιλαμβάνονται:

  • το laser,
  • η ηλεκτρόλυση,
  • η αποτρίχωση με κερί,
  • το ξύρισμα
  • οι κρέμες αποχρωματισμού των τριχών.

Η ηλεκτρόλυση και το laser, είναι οι μόνες μέθοδοι αποτρίχωσης που μπορούν να παρέχουν μόνιμο αποτέλεσμα. Η αποτρίχωση με κερί επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι τρίχες αφαιρούνται μαζί με τη ρίζα τους. Η θεωρία που υποστηρίζει ότι σε αυτή τη μέθοδο η τριχοφυΐα επανεμφανίζεται με περισσότερο σκούρες και χοντρές τρίχες δεν έχει βάση.

Το laser είναι η μέθοδος αποτρίχωσης κατά την οποία η τρίχα απορροφά μέρος της ενέργειας, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η ρίζα της. Τα περισσότερα συστήματα laser μειώνουν τον αριθμό των τριχών και εξασθενούν σταδιακά τη ρίζα. Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από το χρώμα, το πάχος και το φωτότυπο του δέρματος της ασθενούς. Συνήθως δεν απευθύνεται σε γυναίκες με σκούρο φωτότυπο δέρματος ή με λεπτές και ανοιχτόχρωμες τρίχες. Η επιτυχία μιας συνεδρίας εξαρτάται από την εμπειρία του χειριστή για το ύψος της έντασης της εφαρμογής. Η συχνότητα των συνεδριών είναι περίπου ανά ένα με δύο μήνες, καθώς επιδιώκουμε να γίνει η εφαρμογή όταν η τρίχα βρίσκεται στην αναγενή της φάση.

Στις σχετικές αντενδείξεις αποτρίχωσης με laser περιλαμβάνονται η εγκυμοσύνη, η λήψη ρετινοειδών φαρμάκων για ακμή, το ιστορικό δημιουργίας χηλοειδών (υπεραντίδραση του δέρματος), φωτοευαισθησία. Οι παρενέργειες της θεραπείας με laser είναι το έγκαυμα σε περιπτώσεις μη έμπειρου χειριστή και πολύ σπανιότερα η λοίμωξη, η αντιδραστική υπερτρίχωση και η υπέρχρωση ή υποχρωμία του δέρματος (να σημειωθεί ότι το χειρίζεται γιατρός, ειδικός εφαρμογών κοσμητικής ιατρικής).

Η ηλεκτρόλυση περιλαμβάνει την είσοδο μίας μικρής λεπτής βελόνας μέσα στη ρίζα της τρίχας, καταστρέφοντάς τη με ηλεκτρισμό. Η αποτελεσματικότητα της ηλεκτρόλυσης εξαρτάται από την ικανότητα του τεχνικού που πραγματοποιεί τη διαδικασία. Στο κέντρο μας έχουμε την Παναγιώτα.

Υπολογίζεται ότι σε μία αποτελεσματική συνεδρία ηλεκτρόλυσης, το 25% των τριχών που καταστρέφονται δεν ξαναβγαίνουν. Είναι μία χρόνια μέθοδος αποτρίχωσης, αφού μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία για την ίδια τρίχα πάνω από μία φορές.

Η διαδικασία με τον τρόπο που εφαρμόζεται στο κέντρο μας είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, με τη χρήση ήπιων αναισθητικών μέσων. Σαφώς και η ενόχληση κατά τη διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τις αντοχές της κάθε ασθενούς ξεχωριστά, αλλά και το μέγεθος του θύλακα της τρίχας.

Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό Αντικείμενο “Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών”