ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΣΙΝΣΟΥΛΙΝΑΙΜΙΑΣ

Ο παθολογικός μεταβολισμός του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα είναι από τα κυριότερα αίτια του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Το φάρμακο 1ης επιλογής για την αντιμετώπιση και διόρθωση του προβλήματος του μεταβολισμού είναι τα τελευταία χρόνια η μετφορμίνη. Έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία με μετφορμίνη οδηγεί σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες. Η βελτίωση του μεταβολισμού και η μείωση του σωματικού βάρους των γυναικών συνεπάγεται και μείωση των ελεύθερων κυκλοφορούντων ανδρικών ορμονών στο αίμα της γυναίκας. Επίσης, αποκαθιστά σε σημαντικό ποσοστό την ομαλότητα του εμμηνορυσιακού κύκλου, ενώ σε ένα ποσοστό γύρω στο 20% φαίνεται να ενισχύει την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Δε βελτιώνει σημαντικά το δασυτριχισμό και την ακμή.

Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες της μετφορμίνης είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές με ναυτία, τάση προς έμετο και διάρροια.

Συμπερασματικά λοιπόν, η μετφορμίνη είναι πολύ καλή στην αντιμετώπιση ασθενών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που έχουν ανικανότητα να γονιμοποιήσουν. Βοηθά επίσης να σταθεροποιήσουν τον κύκλο τους καθώς και να ρυθμίσουν το μεταβολισμό τους.

Άλλα φάρμακα με παρόμοια δράση είναι η τρογλιταζόνη, τροζιγλιταζόνη,  πιογλιταζόνη και η Δ-χειρο-ινοσιτόλη τα οποία βελτιώνουν σημαντικά το μεταβολισμό της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα, ομαλοποιούν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, μειώνουν το δασυτριχισμό, την ακμή και την τεστοστερόνη.