Πολλές γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι υπέρβαρες. Η μείωση του σωματικού βάρους (ΣΒ) μπορεί να είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Η αλλαγή στο διαιτολόγιο και η έναρξη σωματικής άσκησης – δραστηριότητας, θεωρείται ότι είναι πρώτης γραμμής θεραπευτική αντιμετώπιση κατά του ΣΠΩ (πολυκυστικές ωοθήκες). Παράλληλα φαίνεται ότι ακόμη και πριν επιτύχει η ασθενής την απώλεια όλων των κιλών που έχουμε θέσει ως στόχο, έχουμε βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι απώλεια ακόμα και 5%-10% του σωματικού βάρους, είναι συχνά αρκετή για να βελτιώσει τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Για το σκοπό αυτό πρέπει η γυναίκα να αλλάξει τρόπο ζωής. Η αλλαγή αυτή βασίζεται σε δύο παραμέτρους: στη σωματική άσκηση και στην αλλαγή της διατροφής της.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

Αναφορικά με τη σωματική άσκηση, αυτή πρέπει να γίνεται κάτω από καθοδήγηση και παρακολούθηση ειδικών ατόμων και μετά από προληπτικές εξετάσεις. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι υψηλή και σκοπός είναι η απώλεια, μέσω αύξησης του βασικού μεταβολισμού, λιπώδους ιστού και όχι η αύξηση της μυϊκής μάζας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

Όσον αφορά την αλλαγή στις συνήθειες του φαγητού, πρέπει να ακολουθεί ειδικό διαιτολόγιο, στο οποίο να είναι μειωμένη η πρόσληψη υδατανθράκων. Το διαιτολόγιο αυτό πρέπει να παρακολουθείται από εξειδικευμένη διατροφολόγο, ιδίως σε περιπτώσεις νεαρών γυναικών και εφήβων. Ο σκοπός είναι ότι πρέπει να επιτύχουμε τη βέλτιστη απώλεια λίπους μέσω της διατροφής, χωρίς να στερούμε από την έφηβη θρεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωματική της ανάπτυξη.

Στο Κέντρο μας, διαθέτουμε εξειδικευμένη κλινική διατροφολόγο η οποία ασχολείται με τη διαιτητική, διατροφολογική αγωγή γυναικών, αλλά και νεαρών εφήβων.