Νέες οδηγίες για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες

Νέες οδηγίες για τις Πολυκυστικές Ωοθήκες

Η σωστή αντιμετώπιση του ΣΠΩ (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών) προϋποθέτει την ορθή διάγνωση της ασθένειας. Ειδικά για τις έφηβες, δόθηκαν πρόσφατα νέες οδηγίες σχετικές με το ΣΠΩ, οι οποίες δίνουν ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με τη σωστή διάγνωσή του.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι το πιο συχνό ορμονικό πρόβλημα των γυναικών και η διάγνωσή του στις έφηβες είναι ακόμα πιο δύσκολη λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτής της ηλικίας. Στην ηλικία αυτή η διαγνωστική προσέγγιση περιπλέκεται λόγω των ορμονών που δεν έχουν βρει ακόμα την τελική ισορροπία τους. Οι διαταραχές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο (αυτό που απλά αποκαλούμε «περίοδο») είναι πάρα πολύ συχνές και χρειάζεται η συμβολή του πεπειραμένου κι εξειδικευμένου γυναικολόγου για διαγνωστεί κι αντιμετωπιστούν σωστά οι Πολυκυστικές Ωοθήκες. Τα συμπτώματα που για τις ενήλικες είναι παθολογικά, στην εφηβεία μπορεί να είναι αναμενόμενα και ο ειδικός γυναικολόγος εφήβων, έχει την πείρα και τις γνώσεις για να ξεχωρίσει το φυσιολογικό από το παθολογικό σε αυτές τις ηλικίες.

Περιορισμένη η αξία του υπερηχογραφήματος

Η δυσκολία στη διαγνωστική προσέγγιση έκανε μεγάλες επιστημονικές εταιρείες να θεσπίσουν εξειδικευμένα κριτήρια για τη σωστή διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών στην εφηβεία. Έχει τεράστια σημασία να τονίσουμε ότι σε αυτά τα κριτήρια, η αξία του υπερηχογραφήματος είναι περιορισμένη σε αντίθεση με ότι γίνεται συνήθως σήμερα στη χώρα μας, από όλους σχεδόν τους γυναικολόγους.

Άμεση αντιμετώπιση του ΣΠΩ

Είναι σημαντικό να ξεκινάμε άμεσα την αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από το Σύνδρομο. Ανάμεσα σε αυτές, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την ψυχολογική επιβάρυνση, το άγχος ή και ήπια κατάθλιψη μιας έφηβης με έντονη ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα, την εμφάνιση της παχυσαρκίας με όλες τις μεταβολικές επιβαρύνσεις στην καρδία και τα αγγεία, κλπ.

Σήμερα, ο Ειδικός Γυναικολόγος Εφήβων (ο καλούμενος και «Παιδογυναικολόγος») διαθέτει αρκετά διαφορετικά όπλα για να «πολεμήσει» το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, σε εξατομικευμένη βάση ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε έφηβης ξεχωριστά.