Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να αντιμετωπιστούν

Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να αντιμετωπιστούν

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των πολυκυστικών ωοθηκών που ενοχλούν και ταλαιπωρούν τις γυναίκες είναι η άστατη «περίοδος», η αύξηση βάρους, η ακμή, η αυξημένη τριχοφυΐα, και άλλα. Η συχνότητα εμφάνισης του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μεγάλη και αποτελεί ίσως την σημαντικότερη αιτία υπογονιμότητας.

Όταν μια γυναίκα έχει έστω κάποια από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να βάζουμε στο μυαλό μας την περίπτωση να έχει πολυκυστικές ωοθήκες και να γίνεται με μεγάλη προσοχή ο απαραίτητος έλεγχος, με ειδικές εξετάσεις και στις κατάλληλες συνθήκες από τον ειδικό γυναικολόγο.

 

Η λέξη «πολυκυστικές» δεν σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές κύστες στην ωοθήκη, αλλά ότι υπάρχουν πολλά μικροσκοπικά ωοθυλάκια. Οι ορμονικές διαταραχές που υπάρχουν δεν επιτρέπουν στα ωοθυλάκια να αναπτυχθούν και να έχουμε έτσι ωοθυλακιορρηξία, που ανάλογα θα καταλήξει σε εγκυμοσύνη ή στην επόμενη περίοδο. Έτσι, τα ωοθυλάκια παραμένουν ως μικροσκοπικά κυστίδια, που δίνουν τελικά την κλασσική εικόνα των πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα και κάποιες σημαντικές συμβουλές από τον ειδικό γυναικολόγο μπορεί να βοηθήσουν στη σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η γυναίκα αποκτά και πάλι σταθερή περίοδο χωρίς να χρειάζεται κάποια επιπλέον θεραπεία. Όταν χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει διάφορες εναλλακτικές, ανάλογα με την βαθύτερη αιτία του προβλήματος σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Έτσι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε σύμπτωμα, που μπορεί να οφείλεται στις πολυκυστικές ωοθήκες και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα κάθε γυναίκας.

Θεραπεία πολυκυστικών ωοθηκών