Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια ορμονική ανωμαλία που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό γυναικών. Ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και δημιουργεί ανωμαλίες στην περίοδο. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να δημιουργεί προβλήματα στη γονιμότητα της γυναίκας και να δυσκολεύει την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Ας δούμε όμως ποιές είναι οι 5 πιο σημαντικές απορίες γυναικών για τις πολυκυστικές ωοθήκες που αφορούν στην εγκυμοσύνη:

Οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν τις πιθανότητες να έχω εγκυμοσύνη;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι γεγονός ότι αυξάνουν το ποσοστό υπογονιμότητας λόγω διαταραχών της “περιόδου” (έμμηνου ρύσεως) και απουσία ωοθυλακιορρηξίας. Παρόλα αυτά, το ποσοστό των γυναικών, που έχουν ΣΠΩ αλλά θα μείνουν έγκυες είναι περίπου 90%. Άρα, πιθανά θα χρειαστεί κάποια βοήθεια και κατάλληλη καθοδήγηση από το γυναικολόγο. Η γυναίκα χωρίς πανικό, πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό γυναικολόγο.

πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη

Έχω πολυκυστικές ωοθήκες και προσπαθώ να μείνω έγκυος. Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή;

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες θα πρέπει να συζητήσουν με το γυναικολόγο τους πριν προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες. Υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που θα χορηγήσει ο γυναικολόγος ανάλογα με την περίπτωση. Επίσης χρειάζεται γενικά προσοχή στη διατροφή και στη διατήρηση ιδανικού βάρους.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν επιπλοκές από τις πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη της εγκυμοσύνης και πρόωρου τοκετού. Έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα προεκλαμψίας. Επίσης γεννούν συχνότερα μεγαλύτερα μωρά, τα οποία χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη μετά την γέννα. Με την σωστή υποστήριξη, τα προβλήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν.

Έχω ακούσει ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό να κάνουν δίδυμα. Ισχύει;

Για να μείνουν έγκυες οι γυναίκες αυτές εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες με σκοπό την ωορρηξία. Κάποιες από αυτές τις θεραπείες είναι γεγονός ότι αυξάνουν τα ποσοστά για δίδυμα ή τρίδυμα.

Υπάρχει περίπτωση να αποβάλω επειδή έχω πολυκυστικές ωοθήκες;

Σε γενικές γραμμές 1 στις 10 γυναίκες διατρέχει κίνδυνο να αποβάλει. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες διατρέχουν ίσως λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο χωρίς να συσχετίζεται με το αν έχει υπάρξει προγενέστερα θεραπεία ή όχι. Επίσης, ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται άμεσα και με την ηλικία της γυναίκας.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα και δυσκολίες αλλά αυτό δεν πρέπει να αγχώνει τη γυναίκα. Με τη σωστή καθοδήγηση μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε στη γυναίκα τη χαρά να γίνει “μαμά”.