Πόνοι περιόδου: Τι πρέπει να κάνω;

Πόνοι περιόδου: Τι πρέπει να κάνω;

Ένα από τα πιο ενοχλητικά γυναικολογικά προβλήματα είναι οι πόνοι στην περίοδο (ή αλλιώς δυσμηνόρροια). Πολλές γυναίκες νοιώθουν έντονο πόνο κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους, καθώς είναι συχνά αναγκασμένες να μένουν σπίτι και πολλές φορές μάλιστα ξαπλωμένες στο κρεβάτι, με παυσίπονα.

Η βασική αιτία θεωρείται ότι είναι οι συσπάσεις που γίνονται στη μήτρα, εξαιτίας κάποιων ουσιών που παράγονται εκείνες τις ημέρες και που λέγονται προσταγλανδίνες. Όταν αυτές παράγονται σε αυξημένο βαθμό, τότε διαταράσσεται η ισορροπία στη μήτρα, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο.

πονοι περιοδου

Όπως βεβαία είναι γνωστό, ο πόνος στην «περίοδο» μπορεί να οφείλεται και σε πολλές άλλες αιτίες. Για το λόγο αυτό, η γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της, για να διερευνηθεί το πρόβλημα και να αποκλειστεί η πιθανότητα η αιτία να είναι κάποιο νόσημα, όπως για παράδειγμα κύστη στην ωοθήκη, ινομύωμα, πολύποδα κλπ.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν αυξάνοντας την ένταση του πόνου. Τέτοιοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η ηλικία, η αυξημένη ροή αίματος, το οικογενειακό ιστορικό και άλλα.

Ο ειδικός γυναικολόγος, μετά από μια διερεύνηση με την απαραίτητη εξέταση για να δούμε ποια είναι η αιτία του πόνου, για να αποκλειστούν διάφορα νοσήματα, που μπορούν να προκαλέσουν την ίδια εικόνα πόνου κι ενόχλησης, μπορεί να συμβουλεύσει τη γυναίκα προτείνοντάς της διάφορες ενέργειες που μπορεί να κάνει για να μειωθεί ο πόνος. Ο γυναικολόγος πρέπει να ενημερώσει για τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν ανάλογα με το πρόβλημα και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις κάθε γυναίκας προσωπικά. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ρίζα του και η γυναίκα θα απαλλαγεί από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση που την ταλαιπωρεί για κάποιες μέρες κάθε μήνα.