Πολυκυστικές ωοθήκες: πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν

Πολυκυστικές ωοθήκες: πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι από τις βασικότερες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βάλουμε τη σωστή διάγνωση, να δώσουμε στις γυναίκες να καταλάβουν ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα, και να τις καθοδηγήσουμε σωστά ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και το 50% των ασθενών έχει άγνοια για το πρόβλημα και έτσι κινδυνεύει από τις συνέπειες του συνδρόμου, καθώς δεν λαμβάνει καμία θεραπεία. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, εκτός από την υπογονιμότητα είναι :

 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια περίπλοκη ορμονική διαταραχή που αφορά περίπου 1 στις 10 γυναίκες. Τα συμπτώματα είναι:

  • άστατη «περίοδος»
  • αυξημένη τριχοφυΐα (hirsutism)
  • ακμή ή/και λιπαρό δέρμα
  • υπογονιμότητα
  • αυξημένο βάρος σώματος ή αδυναμία απώλειας βάρους

Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν:

 

Οι βασικότερες αιτίες του συνδρόμου είναι ο παθολογικός μεταβολισμός του σακχάρου και της ινσουλίνης, καθώς και η αυξημένη παραγωγή «ανδρικών» ορμονών με αποτέλεσμα διαταραχή της περιόδου, τριχοφυΐα, ακμή, παχυσαρκία, υπογονιμότητα κλπ.

Με στόχο τη φροντίδα της υγείας των γυναικών, είναι βασικό να γίνονται οι σωστές εξετάσεις, με τις κατάλληλες συνθήκες. Έτσι, βάζουμε τη διάγνωση μόνο σε όσες έχουν πραγματικά το πρόβλημα και δεν αναστατώνεται η ψυχική ηρεμία τους με λάθος διαγνώσεις και δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός τους με ανώφελη φαρμακευτική αγωγή. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναγνωρίσουμε όσες έχουν πραγματικά πολυκυστικές ωοθήκες, ώστε να ο ειδικός γυναικολόγος να τους χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Με αυτόν τον τρόπο, ο γυναικολόγος βοηθά αποτελεσματικά τη γυναίκα, η οποία αποφεύγει τις συνέπειες αυτής της συχνής πάθησης.

Δείτε –> κριτήρια για τη διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών