ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να εκδηλώσουν συμπτώματα σε όλες τις ηλικίες.

  • Στις πολύ νεαρές ηλικίες, κυρίως στην παιδική, οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να εκδηλωθούν ως πρώιμη ή ως καθυστερημένη ανάπτυξη.
  • Στην εφηβική ηλικία μπορεί να εκδηλωθούν ως τη χαρακτηριστική εικόνα του συνδρόμου
  • Στις ενήλικες γυναίκες έως και την εμμηνόπαυση μπορεί να συνυπάρχει η κύρια κλινική εικόνα με άλλες μεταβολικές και οργανικές παθήσεις.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία σε μορφή και ένταση των συμπτωμάτων από γυναίκα σε γυναίκα, εμφανίζοντας τελικά μεγάλη ετερογένεια.

Στην πλέον ήπια μορφή του αφορά σε γυναίκες λεπτές, με χαμηλό σωματικό βάρος, οι οποίες μπορεί να έχουν είτε ήπια τριχοφυΐα, κυρίως στο πρόσωπο ή ήπια ακμή ή διαταραχές της “περιόδου”.

Στη σοβαρή μορφή του ΣΠΩ, συναντάμε παχύσαρκες γυναίκες, με συμπτώματα όπως έντονη τριχοφυΐα είτε στο πρόσωπο ή και στο  υπόλοιπο σώμα, έντονη ακμή και λιπαρότητα του δέρματος, ακόμα και τριχόπτωση από το τριχωτό της κεφαλής, σοβαρού βαθμού διαταραχές του κύκλου και πιθανώς υπογονιμότητα. Μεμονωμένα συμπτώματα όπως διαταραχές του κύκλου, δασυτριχισμός ή ακμή δεν είναι αρκετά για τη διάγνωση του συνδρόμου, παρά το γεγονός ότι ανησυχούν πολύ, κυρίως τις έφηβες.

Το αποτέλεσμα της μεγάλης ετερογένειας των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν στο σύνδρομο, είναι πολλές περιπτώσεις ασθενών γυναικών να παραμένουν αδιάγνωστες, ενώ σε κάποιες άλλες, αρκετά συχνά, η διάγνωση τίθεται λανθασμένα και χωρίς να υπάρχει λόγος. Επίσης, το σημαντικό εύρημα της υπερηχογραφικής εικόνας πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι πάντοτε παθογνωμονικό της νόσου.

Κλασσική μορφή του συνδρόμου και διαταραχές του κύκλου

Οι διαταραχές της περιόδου, αποτελούν το κλασσικότερο σύμπτωμα γυναικών που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).

Η συνηθέστερη μορφή είναι η αραιομηνόρροια, δηλαδή η εμφάνιση της “περιόδου” σε αραιά χρονικά διαστήματα πάνω από 35 ημέρες ή όταν έχουμε 8 ή λιγότερες “περιόδους”, μέσα σε έναν ημερολογιακό χρόνο.

Κάποιες φορές μπορεί να μεταπέσει είτε σε πλήρη απουσία της “περιόδου” (πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή αμηνόρροια). Σπάνια, έχουμε το αντίθετο φαινόμενο, δηλαδή εμφάνιση της “περιόδου” σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα λιγότερα από 24 ημέρες (συχνομηνόρροια).

Υπερτρίχωση – Δασυτριχισμός

Είναι η εμφάνιση τριχών με κατανομή ανδρικού τύπου σε πρόσωπο, στέρνο, μαστούς, γύρω από τις θηλές, πλάτη, κοιλιά, μηρούς, χέρια, κ.α.

Εξαρτάται από την υπερβολική ή όχι παραγωγή ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα), καθώς επίσης και από κληρονομικότητα. Ο βαθμός σοβαρότητας της υπερτρίχωσης ή του δασυτριχισμού, αξιολογείται με συγκεκριμένες επιστημονικές κλίμακες και βαθμολογείται.

Ακμή

Λόγω των αυξημένων ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες), αυξάνεται η παραγωγή του σμήγματος με αποτέλεσμα αυξημένη λιπαρότητα στο δέρμα, η οποία είναι κυρίως έντονη στην εφηβεία. Ο θύλακας της τρίχας, η τριχοσμηγματογόνος μονάδα ουσιαστικά φλεγμαίνει, με αποτέλεσμα την χαρακτηριστική εικόνα της ακμής.

Υπογονιμότητα – Στειρότητα

Η γυναίκα ουσιαστικά δεν απελευθερώνει από την ωοθήκη της ωάρια, άρα δεν έχει γόνιμες μέρες, γεγονός που την καθιστά υπογόνιμη.

Θα πρέπει να τονιστεί πως οι γυναίκες με το ΣΠΩ, όταν μείνουν έγκυες έχουν αυξημένες πιθανότητες αυτόματης αποβολής σε σύγκριση με αυτές που δεν πάσχουν από το σύνδρομο. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης στις γυναίκες με το σύνδρομο είναι ίδια μετά από επιτυχημένη θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Παχυσαρκία

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που οριακά αγγίζει την πλειοψηφία, φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένο σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία έχει κεντρική κατανομή, δηλαδή είναι ανδρικού τύπου, με αυξημένο κοιλιακό  λίπος στις γυναίκες.

Στις γυναίκες αυτές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου με διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου και της ινσουλίνης, που μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε σακχαρώδη διαβήτη. Οι γυναίκες αυτές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος και φυσικά αυξημένη πιθανότητα διαταραγμένου κύκλου.

Σε κάποιες γυναίκες, σε ένα ποσοστό από 1% έως 3%, η έντονη διαταραχή του μεταβολισμού της ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μίας χαρακτηριστικής υπέρχρωσης του δέρματος που ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση (acanthosis nigricans). Είναι μία υπέρχρωση του δέρματος με μία βελούδινη πάχυνση και υπερβολικά βαθιές αύλακες στις καμπτικές επιφάνειες, όπως είναι ο αυχένας και οι μασχάλες.

Ψυχολογικός φόρτος

Το σύνδρομο πολλές φορές έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και τον ψυχισμό των ασθενών γυναικών, κυρίως σε έφηβες και νεαρές ενήλικες.

Η αντίληψη ότι πάσχουν από μία χρόνια νόσο σε συνδυασμό με τα συμπτώματα, αυξάνει τα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και μπορεί να φτάσει μέχρι και την εκδήλωση κατάθλιψης. Πολλές φορές ο φόβος της υπογονιμότητας (στειρότητας), καθώς και η αδυναμία σύλληψης, οδηγεί γυναίκες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, που αναζητούν τη γονιμότητά τους, δηλαδή μία εγκυμοσύνη, ακόμα και σε καταθλιπτικές συμπεριφορές.