ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα με έναρξη της νόσου σε ηλικία νεότερη απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό. Όπως έχει αναφερθεί σε επιστημονικές μελέτες, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης σε ποσοστό έως και 35% και σακχαρώδη διαβήτη σε ποσοστό έως και 10%. Το πρόβλημα μπορεί να αρχίσει ήδη από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, που επιβαρύνουν αυτή την πιθανότητα εμφάνισης, είναι το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών. Υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως είναι η αυξημένη συγκέντρωση ανδρικών ορμονών στη μητέρα, επηρεάζουν το έμβρυο (πριν από τη γέννηση του)  και του δημιουργούν προδιάθεση για παθολογικό μεταβολισμό της γλυκόζης. Επίσης, έχει βρεθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι το χαμηλό βάρος γέννησης ενός νεογνού ή το μικρό του μέγεθος γενικότερα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της ινσουλίνης, παχυσαρκία και αργότερα σακχαρώδη διαβήτη. Ο μηχανισμός δεν είναι γνωστός.

Συμπερασματικά, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη λόγω του παθολογικού μεταβολισμού της ινσουλίνης. Επιπλέον, οι γυναίκες με πρώτου βαθμού συγγενείς που έχουν ιστορικό με σακχαρώδη διαβήτη, έχουν ακόμα πιο έντονη διαταραχή.