Πολυκυστικές Ωοθήκες: Δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες

Πολυκυστικές Ωοθήκες: Δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες

Πρόσφατο άρθρο σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ – PCOS) εκφράζει προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό.

Το άρθρο αναφέρει ότι δεν είναι ίδιες όλες οι ασθενείς από πολυκυστικές ωοθήκες και συνεπώς δεν κινδυνεύουν όλες το ίδιο από το σύνδρομο, καθώς οι κίνδυνοι μπορεί να είναι διαφορετικοί από γυναίκα σε γυναίκα. Για το λόγο αυτό υποστηρίζει την ανάγκη να ξεχωρίσουμε τις γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες σε υποομάδες και να μην αντιμετωπίζονται όλες με τον ίδιο τρόπο.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία και αφορά περίπου το 7% των γυναικών. Οι επιπτώσεις είναι οι διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, σακχαρώδης διαβήτης ενηλίκων, υπέρταση, αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, αυξημένος κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου αλλά και αυξημένος κίνδυνο για καρκίνο ενδομητρίου. Για το λόγο αυτό, όταν λέμε σε μια γυναίκα ότι πάσχει από πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να προκληθεί ψυχολογική πίεση, όπως φάνηκε και σε δική μας μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι γυναίκες που πιστεύουν ότι έχουν πολυκυστικές ωοθήκες εμφανίζουν συχνότερα άγχος, κατάθλιψη, αρνητική εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Η διάγνωση πρέπει να είναι γρήγορη αλλά όχι και επιπόλαια.

πολυκυστικες ωοθηκες ερευνα

Τα κριτήρια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών περιλαμβάνουν διαταραχές στον κύκλο, αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (ανδρικού τύπου ορμόνες) και πολυκυστική εικόνα των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα. Ο συνδυασμός αυτών των κριτηρίων ( και όχι κάποιο από αυτά μεμονωμένα) μπορεί να θέσει τη διάγνωση. Αυτό που μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση στις έφηβες είναι το γεγονός ότι πολλά από τα συμπτώματα των Πολυκυστικών Ωοθηκών δεν είναι «εξειδικευμένα» αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε μια απόλυτα φυσιολογική εφηβεία. Επίσης, χρειάζεται προσοχή γιατί με τον καιρό κάποια συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιηθούν.

Είναι σημαντικό να διαγνώσουμε έγκαιρα και σωστά το σύνδρομο ώστε να προστατέψουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και από πιο νωρίς τη γυναίκα από τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Έτσι, σε περιπτώσεις που η γυναίκα αναζητά μια εγκυμοσύνη μπορούμε να την καθοδηγήσουμε καλύτερα και χωρίς να χάνει χρόνο σε άλλου είδους αντιμετώπιση. Επίσης, για όλες τις γυναίκες, η προστασία από τις επιπτώσεις του συνδρόμου γίνεται με αλλαγή του τρόπου ζωής, φαρμακευτικά βοηθήματα αλλά και σωστή παρακολούθηση των ασθενών. Η παρακολούθηση όμως πρέπει να είναι ξεχωριστή ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Ο γυναικολόγος που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις, εμπειρία και χρόνο για να μπορεί να βάλει μια σωστή διάγνωση μετά από πολύ προσεκτική διερεύνηση. Οι επιπόλαιες διαγνώσεις απλά στιγματίζουν τη γυναίκα και δημιουργούν άδικη ψυχική επιβάρυνση αλλά και λάθος ή περιττές διαδικασίες και θεραπείες. Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μια «άδικη» διάγνωση για μια κοπέλα είναι ψυχικά επιβαρυντική προσθέτοντάς της συνεχώς το άγχος για την ικανότητα της να κάνει παιδιά στο μέλλον.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχει πολλούς διαφορετικούς τύπους και πολλές πλευρές. Άρα δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, μια-μια ξεχωριστά. Ο ειδικός γυναικολόγος με γνώσεις και εμπειρία πάνω στις Πολυκυστικές Ωοθήκες μπορεί να δώσει πιο αξιόπιστες λύσεις και απαντήσεις, χωρίς επιπόλαιες διαγνώσεις.